Poradnik

Kozieradka - jak działa, jak stosować, kiedy unikać?

Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) to roślina wykorzystywana od tysięcy lat w celach leczniczych. Zazwyczaj stosowane są nasiona kozieradki, choć korzystne właściwości prozdrowotne wykazują także liście rośliny. Wśród najważniejszych właściwości kozieradki wymienić można normalizację poziomu glukozy i cholesterolu, wspomaganie pracy wątroby, a także regulowanie poziomu hormonów płciowych. Na co pomaga kozieradka? Kozieradka wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki czemu może być pomocna dla osób z cukrzycą, zaburzeniami lipidowymi, nieprawidłową pracą układu pokarmowego czy stanami zapalnymi stawów. Kozieradka a hormony Jedną z właściwości kozieradki jest jej niezwykle korzystny wpływ na zdrowie mężczyzny. Jak dokładnie działa kozieradka? Testosteron to hormon warunkujący podtrzymanie sprawności seksualnej, ale...

Czytaj więcej


Dieta o niskim indeksie glikemicznym - najważniejsze zasady

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to model żywienia polecany w przebiegu wszelkich zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Założeniem tej diety jest ograniczenie poposiłkowego wzrostu poziomu glukozy oraz wyrzutu insuliny przez trzustkę. Co to jest indeks glikemiczny? Spożyciu każdego produktu zawierającego węglowodany towarzyszy wzrost poziomu glukozy we krwi. Węglowodany trawione są do glukozy, która wchłania się z przewodu pokarmowego i wraz z krwią dostarczana jest do komórek ciała. Największy wzrost glikemii odnotowywany jest po spożyciu szybko trawionych węglowodanów, których źródłami dietetycznymi są słodycze, cukier, biała mąka. Tego typu węglowodany zbudowane są z jednej lub dwóch cząsteczek cukru, zatem proces ich trawienia trwa bardzo...

Czytaj więcej


Przegląd potraw wielkanocnych - znaczenie, wpływ na zdrowie, przepisy

Wielkanoc to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście tradycyjnych potraw, które pojawiają się na naszych stołach. Każde danie ma swoje unikalne znaczenie, ale warto również zwrócić uwagę na ich wpływ na zdrowie. Przyjrzyjmy się kilku popularnym potrawom oraz ich wartościom odżywczym. Jajka - symbol życia i odrodzenia Jajka to nieodłączny element Wielkanocy, symbolizujący odrodzenie i nowe życie. Podawane są na wiele sposobów: faszerowane, w sałatkach czy w formie pisanek. Jajka są bogatym źródłem białka, witamin A, E oraz z grupy B, a także luteiny, korzystnej dla wzroku. Dzięki obecności choliny wspierają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.  Przepis na jajka faszerowane: Składniki: ...

Czytaj więcej