Poradnik — profilaktyka

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - najważniejsze zasady

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to model żywienia polecany w przebiegu wszelkich zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Założeniem tej diety jest ograniczenie poposiłkowego wzrostu poziomu glukozy oraz wyrzutu insuliny przez trzustkę. Co to jest indeks glikemiczny? Spożyciu każdego produktu zawierającego węglowodany towarzyszy wzrost poziomu glukozy we krwi. Węglowodany trawione są do glukozy, która wchłania się z przewodu pokarmowego i wraz z krwią dostarczana jest do komórek ciała. Największy wzrost glikemii odnotowywany jest po spożyciu szybko trawionych węglowodanów, których źródłami dietetycznymi są słodycze, cukier, biała mąka. Tego typu węglowodany zbudowane są z jednej lub dwóch cząsteczek cukru, zatem proces ich trawienia trwa bardzo...

Czytaj więcej